每日一歌

日文老歌论坛

楼主: favesinoriginal

熟识的中文歌曲 與 原曲

回复 #28 hk250704 的帖子

我也是個憶蓮迷, 早年也迷草蜢, Beyond, 達明, 關淑怡, 阿菲, 張國榮, 等..等....等. ;)  所以已經收集了好多歌的原版... :) 我還有好多歌排住隊等post呢... 我想我未來半年都有歌每天一個post.

回复 #30 gigi 的帖子

我也看過你說的譚詠麟網頁. 那個版主另外也做了個Beyond的網頁, 地址是

http://beyondhongkong.blogspot.com/

裡面他posted過Beyond當年日本發展時出的日文碟.

By the way, 你的寶貝, 收都收到手軟... :) 不知怎樣充心多謝你好.

回复 #32 favesinoriginal 的帖子

這一張還可以, 有時間可以聽聽.

原帖由 hk250704 于 2008-11-6 14:25 发表

這一張還可以, 有時間可以聽聽.

家驅咁年青就......

=======================

這曲有沒有人知道原唱是誰?應該唔會係日語版,因為作曲係Michael Korgen

Canto-pop favorite: 陳慧嫻 - 夜半驚魂 (←按歌名下載)
Canto-pop favorite: 江欣燕 - Everynight (←按歌名下載)
J-pop favorite: 石川秀美 - Everynight (←按歌名下載)
原帖由 gigi 于 2008-11-4 15:57 发表
Canto-pop favorite: 蔡國權 - 誰最愛你
Canto-pop favorite: 杜麗莎 - 再見悲哀
Original version: 安全地帶 - 悲しみにさよなら (向悲哀說再見)

Mando-pop favorite: 何潤東 - 陪我去看藍藍的海

唔好意思,原來重有一首,不過音質唔好
而且松松唱到個傷口真係好痛咁

Canto-pop favorite: 陳松齡 - 愛的傷口 (←按歌名下載)

回复 #35 gigi 的帖子

仲以為我iTune播放出了有問題, 松松的傷可能痛死佢, 但係嚇死我!
Favorites In Original

網頁上寫得唔清楚... 可下載連結在comment內... 表面是聽的, 要下載, 只要做以下步驟:

舊的zshare連結怕用不著了. 給我留個言, 再上給你.

回复 #34 gigi 的帖子

石川秀美 - Everynight可能是原版, 雖然作曲是Michael Korgen. 但google了一會, 找到這個關於石川秀美BOX~COMPLETE SINGLE COLLECTION的頁, 她有好多歌都是Michael Korgen的作曲同編曲的.... 看看... 我想不是改編吧.

...
3-13 Everynight
作詞:三浦徳子/作曲:Michael Korgen/編曲:Michael Korgen
3-14 青い影
作詞:三浦徳子/作曲:Michael Korgen/編曲:Michael Korgen
3-15 ドレスの下の狂詩曲(ラプソディ)
作詞:高柳恋/作曲:Michael Korgen/編曲:Michael Korgen
3-16 Quarter Back
作詞:石川秀美/作曲:Michael Korgen/編曲:Michael Korgen
3-17 Private nude
作詞:高柳恋/作曲:Michael Korgen/編曲:Michael Korgen
3-18 非売品(NOT FOR SALE)
4-14 女性(O・N・NA)のFairy tale
作詞:石川秀美/作曲:Michael Korgen/編曲:Michael Korgen
...

原帖由 favesinoriginal 于 2008-11-7 03:04 发表
石川秀美 - Everynight可能是原版, 雖然作曲是Michael Korgen. 但google了一會, 找到這個關於石川秀美BOX~COMPLETE SINGLE COLLECTION的頁, 她有好多歌都是Michael Korgen的作曲 ...

i see,同譚詠麟差唔多成張碟都係芹沢廣明作曲一樣,我總係搵唔到日文版
又係送禮時間

Canto-pop version: 李麗蕊 - 傷心天使 (←按歌名下載)
Canto-pop version: 甄妮 - 生命艷陽 (←按歌名下載)
Original version: Fire Inc - Tonight Is What It Means To Be Young (←按歌名下載)

enjoy
Canto-pop favorite: 梁漢文 - 纏綿遊戲
Original version: 申勝勳 - 보이지 않는 사랑 (黑暗中的愛情)
=============================================

都照顧聽國語歌的朋友
Mando-pop favorite: 黃品源 - 城巿情人夢 (←按歌名下載)

秋日午後隨時要變的天氣
看街角的樹葉子落盡
等冬季那些相約看戲的情侶
好甜甜蜜蜜沒有距離

在這個脆弱城市中愛是迷惑的風
多情男女為它征服感動
無盡無窮誰矜持誰放縱
無聲翻湧誰擁有誰撲空

城市裏的情人夢也激情也苦衷
想給承諾怕沉重要原諒又太寬容
城市裏的情人夢也繽紛也空洞
你去問誰誰都懂
沒見過誰能狠下心不碰

回复 #40 gigi 的帖子

謝謝gigi, 你真利害, 這三首一首都未聽過. 不知你有沒有看電影或歌劇RENT, 是同類型的音樂劇sound吧, 尤其是後半部份. 英文版前半部份把女聲仲以為是Bonnie Tyler.
原帖由 gigi 于 2008-11-7 20:49 发表
又係送禮時間

Canto-pop version: 李麗蕊 - 傷心天使 (←按歌名下載)
Canto-pop version: 甄妮 - 生命艷陽 (←按歌名下載)
Original version: Fire Inc - Tonight Is What It Means To Be Young (←按歌名 ...

當年"怒火街頭"套戲裡面三首歌都幾流行
Fire Inc另外一首Nowhere Fast, 我都唔記得誰人改編做廣東歌
原帖由 favesinoriginal 于 2008-11-7 23:23 发表
謝謝gigi, 你真利害, 這三首一首都未聽過. 不知你有沒有看電影或歌劇RENT, 是同類型的音樂劇sound吧, 尤其是後半部份. 英文版前半部份把女聲仲以為是Bonnie Tyler.

其實我最有印象係甄妮果首
好似話佢果時剛剛有左個女.....
我覺得D歌詞好勵志
第一次感受到生命對生命既影響

無睇RENT......有咩好介紹呀?
原帖由 hk250704 于 2008-11-8 00:56 发表
當年"怒火街頭"套戲裡面三首歌都幾流行
Fire Inc另外一首Nowhere Fast, 我都唔記得誰人改編做廣東歌

當年......我好細咋喎......你......咁清楚......你......你......係咪老餅黎架
英文版我都係後期搵架......之前我都未聽過

不過頭先網上聽左Nowhere Fast,都無咩印象有粵語歌改過
一首菲律賓民謠

Philippino orginal: Freddie Aguilar - Anak (←按歌名下載)
Caonto version: 譚詠麟 - 孩兒 (←按歌名下載)
Mando version: 鍾鎮濤 - 你的影子 (←按歌名下載)
Japanese version: 杉田二郎 - 息子 (←按歌名下載)

※特別鳴謝wjc2058提供★★★ 杉田二郎 / SUPER BEST 2000 ★★★大碟下載
原帖由 gigi 于 2008-11-8 13:24 发表
當年......我好細咋喎......你......咁清楚......你......你......係咪老餅黎架
英文版我都係後期搵架......之前我都未聽過

不過頭先網上聽左Nowhere Fast,都無咩印象有粵語歌改過

係, 我都幾老0架喇. 不過都經常玩CS online, 睇下Gundam, 狐忍咁啦.

木村唱日文版(live)  (咁, 應該重有個女生唱過日文版)
http://www.tudou.com/programs/view/3wQrKXODf2k/

Tonight is what it means to be young的改編版我比較喜歡 椎名恵今夜はANGEL
[wma]http://www.merifiles.com/uploads/__26894___21517___24693______20170___22812___12399_ANGEL.mp3.mp3[/wma]

回复 #46 hk250704 的帖子

今多好介紹...真多謝你. :)
原帖由 hk250704 于 2008-11-9 20:27 发表
係, 我都幾老0架喇. 不過都經常玩CS online, 睇下Gundam, 狐忍咁啦

重in過我

P.S. 多謝你首好歌
===============================================

重有一個粵語版本,不過 景黛音 把聲太低沉啦

景黛音 - 關起心窗
http://www.sendspace.com/file/6xyiul
Canto-pop version: 汪明荃 - 迷人Pink Lady (←按歌名下載)
Canto-pop version: 周慧敏 - 星河 (←按歌名下載)
J-pop orginal: 小泉今日子 - The Stardust Memory (←按歌名下載)

雖然果時 周慧敏 係樂壇比 汪阿姐 紅D,但我覺得 汪阿姐 果首更為經典
80's有不少外國歌曲改編成中文歌,
這首舞曲的節奏不錯.

Monte Kristo - Lady Valentine (Extended)
[wma]http://www.merifiles.com/uploads/Monte_Kristo_-_Lady_Valentine__Extended_.mp3[/wma]

鄭敬基 黃寶欣 - 酒杯敲鋼琴
[wma]http://www.merifiles.com/uploads/__37165___25964___22522____40643___23542___27427__-___37202___26479___25970___37628___29748_.mp3[/wma]

(還有一首 林敏聰既酒杯敲你個頭 http://www.youtube.com/watch?v=RePxY3XigYE&feature=related

回复 #49 gigi 的帖子 / #50 hk250704 的帖子

你上的景黛音好冷門呀, 都唔知有無出過CD版. 這樣的歌你都有, 好o野! 如果你不說是景黛音, 我一聽仲以為是男人呢!

汪阿姐的Pink Lady真經典. 小泉今日子的The Stardust Memory就更經喜, 因我都未聽過...

也謝謝小白的酒杯敲你阿嫲, 你阿公話痛.. 都唔記得這個版了... 當年覺得它有D底B, 現在聽回都是好D底B啊. 都多謝分享的回憶.

回复 #51 favesinoriginal 的帖子

景黛音既少女情懷大碟, 已經出左復黑
原帖由 hk250704 于 2008-11-10 19:41 发表
還有一首 林敏聰既酒杯敲你個頭

多謝分享,係咪個D咩金像唱片頒獎禮個度出架
果時我年年都睇

其實我都幾鍾意鄭敬基,不知夢裡Superstar係咪改編呢?
原帖由 favesinoriginal 于 2008-11-10 23:55 发表
當年覺得它有D底B, 現在聽回都是好D底B啊.

都唔係好低D姐,我重記得盧海鵬扮葉德嫻唱“我要”
Canto-pop favorite: 黃凱芹 - 雨中的戀人們
Original version: 中村雅俊 - 恋人も濡れる街角

還有這首cover
Canto-pop favorite: 鍾鎮濤 - 只想將你等 (←按歌名下載)

其實重有首 吳國敬 你是我的心上人 係改編中村雅俊哩隻歌
不過我搵唔到
原帖由 gigi 于 2008-11-11 08:27 发表
Canto-pop favorite: 黃凱芹 - 雨中的戀人們
Original version: 中村雅俊 - 恋人も濡れる街角
還有這首cover
Canto-pop favorite: 鍾鎮濤 - 只想將你等 (←按歌名下載)

其實重有首 吳國敬 你是我的心上 ...

這首歌沒有出現在吳國敬的所有唱碟(CD)內. (未曾收錄于任何大碟).

回复 #55 hk250704 的帖子

找到了! 吳國敬首歌應該叫 "你是我心上人". 電影"破壞之王"的主题曲. 小白, 你說得對, 這首歌是未出過碟的. 在網上找了很久, 都只得這個電影版的extract.

[ra]http://www.supload.com/mp3w/XQW00L9YU593.mp3[/ra]

原来还有这么好的帖子啊

回复 #55 hk250704 的帖子 回复 #56 favesinoriginal 的帖子

可是我從網上搵到有個茂里翻唱過成首歌,那一定會有整首歌的
會不會收錄於一些雜碟內?

回复 #58 gigi 的帖子

轉自吳國敬的imeem個人profile:

對下起,(破坏之王)中唱的主题曲-你是我心上人 ,只有電影裹的版本.....我也知道很多人找了這首歌已幾年....日後我也考慮再次鑵錄這首歌!多謝支持!!NG KWOK KING EDDIE 吳國敬 Mar 9th, 2:09am

我也聽那條茂里翻唱, 隔夜飯都嘔了出來. 不要!
楼主,你的网页怎么经常打不开,而且打开歌曲好像没法下载?有办法解决吗?谢谢~!